Blog

Fotohádanka, řešení a recept na dort

19. 7. 2007 v 1:11 AM

Chtěla jsem napsat článek. Ale nějak se mi v tom horku nedaří psát o rychlovarné konvici. Chtěla jsem zavtipkovat na téma spot a spotit se. Ale najednou si nejsem jistá, kde se píše s a kde z. Tak vám dám aspoň hádanku. Abych v ní neměla moc gramatickych chyb, tak bude fotografická.

Uhodnete co to je?

… a hlavně k čemu to slouží.

Nápověda: Ač to tak možná vypadá, nejedná se o zátiší s ramínkem, kombinačkami, švestkovým kompotem, imbusem a šálkem.

Zkuste hádat, další nápovědy mám v rukávu.

První správný tip něco vyhraje. Něco co souvisí s konstrukcí na obrázku. Jestli to bude virtuální nebo reálné, to se ještě uvidí podle geografické polohy hadače.

Doplňující pravidlo: pokud bude správný tip už v prvním komentáři, budu naštvaná. Takže bacha na to (-:


UPDATE 19.7. 23:50
Děkuji za tipy, některé mě fakt pobavili. Vlastne většina. Ale jen Neně jsem za to slíbila, ze ji odložím kus výhry (-;

Skutečně je to provizorně zbudovaná váha. Ramínko postavené v rovnovážné poloze na kompotu. Kompot zajištěný proti pohybu z jedné strany kleštěmi a z druhé imbusem a šálkem.

Takhle to tedy funguje. Hezké, ne?!

Na téhle nikterak přesné, ale rozhodně originální váze, jsem vážila na chatě suroviny na „svůj“((nejen svůj, na mě většinou moc nezbude)) oblíbený dort jménem Malakov. Právě tenhle dort jsem se rozhodla věnovat jako věcnou cenu. První skoro správný komentář přišel od Medcina. Nemůžu ale odpověď uznat jako správnou, protože jednak váha nebyla jemná a jednak Milan by byl smutný, že nevyhrál. Takže vyhlašuji dvojité první místo. Milan a Medcin. Prosím výherce, aby se ozvali na adresu uvedenou v tiráži a domluvili se na případném předání ceny. Pokud o ni stojí. A vy ostatní nebuďte smutní, že jste nevyhráli, protože tenhle výtečný dort si můžete sestrojit sami podle následujícího návodu:

Dort Malakov

Co budete potřebovat:

  • 2 sáčky dětských piškotů
  • 125 g másla
  • 125 g cukru
  • vanilkový cukr
  • 125 g mletých ořechů
  • prášek na vanilkový puding
  • 1/2 l mléka (nebo trochu míň)
  • 2 žloutky
  • ovoce (kompotované třešně nebo meruňky nebo broskve příp. čerstvé maliny…)
  • forma na dort (mísa, hrnec, plastová krabička… cokoliv požadovaného tvaru)
  • igelit na vyložení formy

Původní recept se liší v gramech jednotlivých surovin. Tato verze je vhodná pro vážení na rovnoraměnných vahách bez použití závaží. Jako etalon slouží osminka másla.

Utřeme cukr s máslem. Z mléka a pudingového prášku uvaříme hustý puding (bez cukru), zjemníme dvěma žloutky. Puding necháme trochu vychladnout a smícháme s máslem s cukrem. Přidáme mleté ořechy a vymícháme z toho krém. Moc dobrý krém. Takže si při ochutnávání dáváme pozor, aby nám něco zůstalo.

Nyní přistoupíme ke konstruování samotného dortu. Jedná se o nepečený dort z piškotů, takže pokud jste nějaký takový někdy dělali, číst návod dál už nemusíte. Pro ty ostatní: Formu/mísu/jinou náhražku vyložíme opláchnutým igelitem. Na to začneme skládat piškoty rovnou plochou ven, pěkně vedle sebe. Když máme základní vrstvu a trochu po stranách, naklademe vrstvu krému a vrstvu ovoce. (většinou dávám kompotované broskve, meruňky nebo třešně (jen jedno z toho)), na chatě k zpracování přímo lákaly maliny z okolí. Trochu jsme je zasypali cukrem a nechali pustit šťávu a taky to bylo dobré.

Vrstvy krému, ovoce a piškotů střídáme až do úplného vyčerpání (surovin), každou vrstvu dorovnáváme na kraji piškoty otočenými plochou stranou ven. Poslední vrstvu pokryjeme piškoty dorovna (tedy nahusto naskládané piškovy plochou stranou nahoru). Dílo překryjeme igelitem. Pak zkusíme najít nějakou vhodnou plochou pokličku nebo talířek, protože to nebylo v seznamu nahoře. Když ji najdeme, položíme ji nahoru a zatížíme. Když nenajdeme, ujistíme okolí, že to kdyžtak budeme jíst lžičkou, ale že to bude stejně dobré. Každopádně to celé strčíme do chladničky a budeme se těšit na další den. Další den totiž z formy vyklipíme výborný a krásně vypadající dort. Můžeme ho i ozdobit šlehačkou, ale není nutné.

Takže to bychom měli. Dobrou chuť přeji! (-:

Komentáře k článku:

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 01:29

Otvírák na konzervy. Pro toho, kdo si plete sklenici s konzervou. Salkem vbijes zobacek raminka do vicka, imbusem ho pak stouchas, aby se hejbal a kombinackama to pak vypacis.

Promin, ze nerespektuju tve Pravidlo Prvniho Komentare!

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 01:37

Podložka čtení při jídle.

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 01:48

Amatersky seismograf!

avatar
valor
Čtvrtek 19. 07. 2007 v 07:13

Vylepšená sada pro komunikaci se záhrobím?

avatar
Medcin
Čtvrtek 19. 07. 2007 v 08:31

Jemné váhy

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 08:37

Sada na domaci vykonani obrizky pro naproste zacatecniky.

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 08:51

First Aid kit pre zubára ?

avatar
milankowww
Čtvrtek 19. 07. 2007 v 09:58

je to jasna vaha, ale som nastvany ze to uz niekto uhadol… a to som bol do pol stvrtej hore, len mi sem nenapadlo liezt :(

zirafka, poskytujes aj platenu sluzbu „notifikacia na novy clanok cez SMS“?

ale aby si nepovedala, este tipujem aj Hojdacka pre skreckov, Model noveho lietadla a Balicek na prezitie na navstevu svokry.

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 10:41

Samozřejmě jde o ptáka, patrně o racka. Ramínek symbolizuje křídla a ty ostatní krámy ho uvádějí do rovnovážné polohy. (To aby nedocházelo k nerovnoměrné zátěži na křídla, což by mohlo racka předčasně svrhnout do moře.) Hm?

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 10:47

No, taky mě napadla váha… Ale ty švestky… Je nad slunce jasné, že klíčem jsou švestky!

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 11:08

to ramínko nevypadá nijak pevně uchycené k těm švestkám. tedy může se buď jednat o nějaký fysikální pokus, nebo o tvorbu zajímavého stínu. např. stínu létajícího talíře. (kombinačky a imbus slouží zjevně k tomu, aby udržely na místě ty švestky)

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 11:14

mimochodem, koncem stránky se ti vyskytuje, alespoň ve firefoxu 2.0.0.4, pozoruhodná věc:

'); // → © Hana Michálková a.k.a. Žirafka

což mi přišlo vtipné, ale jak jsem si ve zdrojáku všiml, není to úplně záměr ;e)

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 12:39

Vystřelovací rampa na pečené holuby.

avatar
Honzie
Čtvrtek 19. 07. 2007 v 14:44

Přiznávám, že jsem nevěděl a k řešení mě přivedlo přečtění předchozích příspěvků. Takže já si také myslím, že se jedná o váhu (ramínko+švestky), kombinačky a imbus drží švestky na svém místě a hrnek slouží v podstatě jako aretace ramínka.

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 18:34

Jo aha. Takže ty švestky nejsou v té bílé mističce, jak jsem si prvně myslel…

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 20:10

ať je to cokoli, já bych to rozložila na součástky – trnky otevřít a vyprázdnit (do bříška), nabírat by se daly těma klešťama, hrnek by sloužil na pecky. Imbus bych dala chlapovi, co já s tím, a věšák použiju na sušení trička, které bych musela po takové hostině určitě vyprat :-)

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 22:08

Že by nějaký hlavolam „Zkus otevřít kompot…“ :)

Čtvrtek 19. 07. 2007 v 23:20

Taky bych sem mohl prepastovat navod k pouziti pro ty zacatecniky, ale to byste pak byli obrezani vsichni a nejen na jednom miste tela.

Pátek 20. 07. 2007 v 01:25

Tak už máte v článku update. Díky za komentáře. Pobavili (-:

Pátek 20. 07. 2007 v 08:11

Hm, kdyby náhodou pánové nechtěli, já se obětuju ráda :)

Pátek 20. 07. 2007 v 08:44

Vypadá to dobře a ještě lépe to jistě chutná. Znám. :-) Nejen že se občas naskytne doma, ale pamatuju si na školní léta, kdy byla tato směs nabízena ve školní jídelně jako jedno z hlavních jídel. Miska střední velikosti s touto směsí se jmenovala BOMBA MALAKOV a nikdy jsem si ji nesměl nechat ujít.

Pátek 20. 07. 2007 v 11:55

Neno, muzes prijit ochutnat. Pristi sobotu. Jeden z vyhercu se dostavi dokonce i se psem. To asi neodolas, ne?! (Navic jsem ti kousek dortu slibila a nebudu kvuli tomu delat novej (-;)

Lukyne, ve skolni jidelne? Zavidim! Vam asi nevarila „Jidelna Nejedleho pri tanecni konzervatori“, ze?! ((-;

avatar
Gringo
Středa 25. 07. 2007 v 16:10

Na fotografii dortu je Kofola Citrus, ale v surovinách není – je to chyba? Je to záměr? Je to Jan Tleskač? A může se použít i Kofola ne-citrus?