Blog

Cibulačka

26.2.2007 v 5:00 AM

Rozhodla jsem se vám tady naservírovat nějaké sušenky alias cookies (můžete vyzkoušet v komentářích). A protože je na tomto blogu už zvykem ke každé nové fičůrce publikovat zcela nesouvisející článek, měla bych dnes ještě něco napsat. Myslím, že cibulačka se k sušenkám ani trochu nehodí, takže následuje recept ma moji oblíbenou polévku.

A hlavně oblíbenou mým okolím. Že by bylo recept zase dobré někam vyvěsit, jsem zjistila poté, co jsem jej musela už poněkolikáté lovit z útrob počítače na přání spokojených strávníků. V neposlední řadě doufám, že bych si to tímhle článkem mohla aspoň trochu vylepšit u čtenářů, kteří mi zůstávají věrni i přesto, že netuší, co je to IP adresa.

Takže konec vykecávání a hurá do vaření!

Cibulačka se sýrem

Bez čeho se to neobejde:

  • hodně cibule
  • olej na smažení
  • hladká mouka na jíšku
  • bujón
  • mléko
  • tvrdý sýr nastrouhaný na hrubo (normální Eidam cihla)

Všechny ingredience používám „baj voko“ akorát toho mlíka je asi 1:2 s vodou a sýra možná 10dg na litr. Bujónová kostka dle chuti, může být kombinace masový + zeleninový.

Nakrájíme nadrobno spoustu cibule, osmažíme až zesklovatí a zasypeme moukou, a ještě trochu osmahneme, aby vznikla jíška. (Když na mouku zapomeneme, nezoufáme, rozmíchá se pak ve vodě, nebo mlíce.) Pak zalijeme vodou a přidáme mléko. Dochutíme bujónem + solí a necháme chvíli vařit. Sýr nasypeme když polévka vaří skrz, aby se neslepil, necháme ještě jednou přijít do varu a odstavíme. To je důležité, aby se sýr ani neslepil ani nezhoubovatěl.

Možná vylepšení:

  • misto mlíka sladkou smetanu (ale míň)
  • smažit cibuli na másle
  • místo bujónu pravý vývar
  • co nejmíňkrát ohřívat později jedivším (sýr houbovatí a lepí se na dno)
  • před koncem vaření přicmrndnout trochu bílého vína – je to dobré a budete tomu moct říkat francouzská cibulová polévka

Dobrou chuť!

Zprávy o tom, jak vám polívka a sušenky šmakují, uvítám v komentářích. Pokud máte nějaký dotaz ohledně receptu, neváhejte se zeptat! Pod nátlakem jsem ochotna překonat i svou přirozenou lenost a zjistit jeké exaktní množství surovin je potřeba v receptu použít.

Komentáře k článku:

Pondělí 26. 02. 2007 v 07:31

Doufám, že svoje identifikační sen napíšu dnes naposled :) No ale s tou polívkou to je nefér, obvzlášť po včerejšku, kdy jsem jedl jenom špagety :) Díký za recept určitě ho zkusím – změna je život :D

Pondělí 26. 02. 2007 v 07:52

Já bych si asi při přípravě čehokoliv složitějšího než tousty ublížil, takže si na cibulačku radši někam zajdu – kde se podává cibulačka pro věrné čtenáře?

avatar
Honzie
Pondělí 26. 02. 2007 v 13:52

Hm, cibulačka vypadá chutně. Já osobně dávám v pět hodin ráno většinou přednost česnečce. A sušenky k tomu? Zdá se, že tady vzniká nový foodblog :-)

Středa 28. 02. 2007 v 17:36

Taxem to zkusil, zacal jsem smazit tu cibuli, az bude jako sklo. Furt neni, je uz uplne cerna a strasne to smrdi! Nemel bych to raci vypnout?!

Středa 28. 02. 2007 v 21:48

jsem si rikal – tak se holka ukaz, schvalne jestli je tvuj recept na cibulacku lepsi nez muj… ale jsou naprosto identicke:D takze gratuluji k dobremu vkusu a prihazuji link na dalsi z mych oblibenych polevek – Madridska cesnecka

avatar
Pepino
Středa 16. 05. 2007 v 21:07

Hmm tak ja jsem se podival na navod ponekud pozde zapomel jsem totiz tu cibuli osmahnout. Tak jsem zvedavy co mi z toho vzejde. PS. urcite to budu mit taky moc dobra protoze „hlad je hlad“

avatar
Ervína
Pátek 31. 08. 2007 v 12:21

Tak teď ji vařim a je dobrááááááááááááá